Munskydd - Ett bra skydd mot Corona

Editor
2021-02-07

Om du är tveksam till om användning av munskydd är ett bra skydd mot att smittas av Corona, är du inte ensam. Här finns det massor med bra frågor, medan det också finns en rad olika dumma påståenden. Bland annat finns det de som ifrågasätter hur de ser ut, när de går omkring med ett munskydd. Som du förstår är det ett av de dumma påståenden som finns. Det spelar ingen roll hur du ser ut, utan det handlar om att visa respekt för andra samtidigt som du ger dig själv bästa skydd. Efter det finns det de som säger att alla inte bör bära munskydd. Idet fallet har de rätt.

Här läser du allt om att bära munskydd för att inte smittas av Corona, vilka som inte bör bära munskydd samt varför detta ger ett bra skydd.

Så skyddar munskydd mot Corona

I och med att Corona i huvudsakligen sprids genom droppsmitta. Det betyder i klartext att smittan sprids via slemhinnor i ögon, näsa eller mun. Detta via partiklar, droppar, som flyger runt i luften när en person nyser eller hostar. Med kunskap om det förstår du direkt hur mycket skydd du ger dig själv och andra genom att regelbundet använda munskydd.

Givetvis måste du också se till att använda desinfektionsmedel för handtvätt, då du alltid kommer att hantera dina nya och använda munskydd med dina händer.

Vilka munskydd blir det bästa valet

Rent generellt sett kan du använda vilka munskydd som helst. Här handlar det inte om att du stoppar smittan genom att bära detta. Vad du gör är att förhindra spridningen av Corona. Här finns det de som använder tvättbara munskydd i nylon eller bomullstyg. De flesta brukar dock det vi oftast kallar för kirurgiska munskydd, som operationsläkare inom sjukvården använder. Detta är dock engångsmunskydd, så se till att du alltid byter detta minst en gång om dagen.

Utöver de vanligaste munskydden, finns det också dyrare varianter som vanligtvis används för att skydda mot farliga partiklar i luften. Är det så att du bor i ett område där detta krävs, fortsätter du bara att använda samma typ av munskydd.

Vilka personer ska inte bära munskydd mot Corona

Precis som med allt annat finns det undantag som bekräftar regeln. Här betyder det att vissa personer inte ska bära munskydd, då detta faktiskt kan innebära en större risk. Inte en större risk att drabbas av Corona, men en större risk för andra allvarliga komplikationer.

Som ett exempel finns alla de som redan lider av svåra andningssjukdomar. Här kan ett beslut att bära munskydd istället förvärra deras kroniska sjukdom.

Ett annat mycket vanligt fall är att barn under två års ålder inte rekommenderas att bära munskydd. Detta då de genom sin utandningsluft kan bilda giftig gas, som i sin tur kan leda till svåra komplikationer. Dessutom behöver inte barn använda munskydd, då de inte räknas som att falla inom några av de riskgrupper som finns.

Slutsats – Corona och munskydd

Summan av den information vi har givit i denna artikel, är att du som faller inom olika riskgrupper mellan 12 – 90+ år ska bära munskydd. Detta i alla lägen såvida du inte har en underliggande sjukdom eller ett respiratoriskt problem som bidrar till en negativ effekt.

Barn under 12 år anses inte behöva bära munskydd. Utöver detta ska du också alltid se till att använda desinfektionsmedel för handtvätt, vilket gör att du visar respekt för dig själv och dina medmänniskor.