Coronasjukdom

Skrivet av: Editor
Last updated: 2020-04-30

När man talar om coronasjukdom är det egentligen covid-19 man pratar om. Det är en infektionssjukdom som skapas av ett virus. Covid-19 är en förkortning för engelskans Coronavirus Disease 2019. (Disease betyder sjukdom på engelska). Det är en väldigt ny sjukdom i världen, och därför vet man väldigt lite om den.

Kunskapen om coronasjukdomen ökar dag för dag. Vårdguiden och Folkhälsoinstitutet uppdaterar varje dag informationen så att du ska få veta mer. Den liknar en lunginflammation som hos vissa blir väldigt allvarlig medan andra kommer mycket lindrigare undan.

Utveckling och förlopp

Man märker inte när man blir smittad. Det går sedan cirka 1 – 2 veckor innan man blir sjuk och sedan är det olika hur sjuk man faktiskt blir. En del märker knappt av det medan andra blir så sjuka att de till slut avlider.

  • Smitta
  • Förkylningsliknande sjukdom
  • Influensaliknande sjukdom

De allra flesta blir friska av sig själva efter att ha haft coronasjukdom som liknar en vanlig förkylning eller influensa. För de som inte blir friska kan det bli vård på sjukhus. Enligt WHO dör cirka 3.4% av de som blivit sjuka.

Behandling av coronaviruset

Om man bara känner sig förkyld, eller har en influensa som inte är väldigt jobbig, så är det bästa att stanna hemma. Du kan då inte smitta andra och du tar inte upp tid och plats på sjukhuset för de som är ännu sjukare. Du ska stanna hemma minst 48 timmar efter du känner dig helt frisk.

Är man väldigt sjuk, eller om man helt plötsligt skulle bli sämre, så ska man söka sig till sjukvården. Välj då i första hand en jouröppen mottagning eller din vanliga vårdcentral. Är det stängt så åk till akuten.

Vad händer när du blir coronasjuk?

Coronaviruset angriper din kropp och med hjälp av ett protein som kallas taggproteiner så fastnar viruset på våra celler. Det är lite som att kasta en tistel på en stickad tröja, det fastnar och kan inte ramla av. Sedan sprutar viruset ut sin RNA för att sprida sig genom kroppen. Vårt immunförsvar försöker skydda oss med hjälp av B- och T-celler, och om de lyckas blir vi friska. Lyckas de inte måste vi ha vård på sjukhus.

Medicinsk behandling

En del som får covid-19 blir allvarligt sjuka i till exempel lunginflammation. Det är ganska ovanligt men den vård som då behövs är att få extra syrgas, eller hjälp att andas lite lättare. Några personer kan behöva ännu mer hjälp, och kan då bli behandlade med en respirator som andas åt dem ett tag så kroppen får vila. Vård på IVA (Intensivvårdsavdelning) kan ta lång tid, och det kan också krävas att man får eftervård ett tag. Läs gärna mer på 1177.se.

Slåss mot corona virus hemma

Man kan göra väldigt mycket själv om man blir coronasjuk. Höj huvudänden på sängen om du hostar mycket (enklast är det att bygga upp med kuddar under din madrass) och ta febernedsättande om du har feber. Andra saker att tänka på är:

Vila och sömn

Om du mår dåligt och har feber ska du undvika att anstränga dig. Se till att du får normal sömn, och vila gärna mycket. Ligg inte hela dagarna om du inte måste för det är inte bra för lungorna. Så fort du klarar av det; gå ut och gå en kort promenad (undvik andra människor).

Dricka mycket vatten

Om man hostar mycket och har feber så är det bra att dricka mycket vatten. Om det är barn som är sjuka och inte vill dricka, ge dem en isglass!

Luftfuktare

Torr luft kan få dig att hosta mer. Har du tillgång till en luftfuktare så kan det gör att det blir lättare att andas och du kommer att hosta mindre.

Varm dusch

En riktigt varm dusch får dig att må bra. Det ger dig varm och fuktig luft att andas in, och att bli ren ger dig mer energi att slåss mot coronasjukdom.

Bra tips är att hålla sig varm

Ta på dig en halsduk, även inomhus, och ha gärna en filt nära tillhands. Genom att hålla dig varm så kommer du att må bättre och känna av din sjukdom mindre.

Hur länge är man coronasjuk?

I de allra flesta fall så blir man frisk efter cirka 2 veckor. Det är om man få hosta och feber eller lättare influensa. Blir man allvarligt sjuk så tar det mellan 3 – 6 veckor att bli frisk. Det är väldigt olika från person till person helt enkelt. Folkhälsomyndigheten berättar mer bland sina frågor och svar.