Coronatest

Skrivet av: Editor
Last updated: 2020-04-30

Det finns just nu flera olika typer av test för att se om man är smittad med coronavirus. Det ena är ett salivprov, där man testar spott, och ett annat är ett prov man tar i näsan.

Genom att föra in en tops långt bak i näsan får man reda på om man är smittad. Det finns också en hel del andra tester man kan köpa online, men funkar de? Här berättar vi mer om hur testerna fungerar, och om du ska göra det hemma eller hos läkaren.

Beställa online – Går det att köpa coronatestet på nätet?

Det går att köpa test som man kan använda hemma och hundratusentals människor i Sverige har redan köpt dem och testat sig själva. Du avgör själv om du vill använda ett sådant test. Läkemedelsverket säger att man inte kan lita på de testerna. De kan visa att man inte har coronasmitta, fast man har det.

Däremot kan det inte visa positivt om man inte är smittad. Känner du coronarädsla kan du använda testet och om det visar på smitta så kan du vända dig till sjukvården för råd.

Göra coronatest hemma eller hos läkare

Rekommendationen från 1177 och Folkhälsomyndigheten är att coronatest ska utföras på sjukhus av personal som vet vad de gör. Ett test hemma kan man inte lita på lika mycket som ett test man gör hos läkaren.

  • Nästopsprov: Hos läkaren, ett test man kan lita på. 4 timmar innan man får svar.
  • Ansiktsmaskstest: En mask som fångar droppar från utandning. Man skickar sedan in masken som testas. 12 – 48 timmar innan man får svar.
  • Fingersticksprov: Blodprov med små droppar blod.  Anses vara oseriöst och osäkert. 15 minuter innan man får svar.
  • Röntgen: Man ser om lungorna är skadade. Går inte att se skillnad mellan coronasjuk, luftvägsinfektion eller TBC till exempel.  

Du kan alltså hitta flera olika typer av kit som låter dig testa dig själv för coronaviruset men enligt både sjukvården, läkemedelsverket och Folkhälsomyndigheten så är det alltid bättre att vända sig till läkare.

Äldreboenden och vård

Anders Tegnell, Sveriges Statsepidemiolog, har flera gånger sagt att många dödsfall i corona beror på att viruset tagit sig in på äldreboenden. Vi har inte lyckats skydda de gamla på rätt sätt och coronasmitta finns nu i de allra flesta kommuner på många hem för äldre. Även hemtjänsten har blivit drabbad.

Gamla människor har svårare att klara av en virusinfektion, och kan ibland kärva mer vård än yngre människor. Trots det är rådet från Socialstyrelsen den 7 april att läkare inte ska träffa patienter på äldreboenden. Det har skapat mycket ilska. Läs artikel på svt.se om du vill veta mer.

Vårdarbetare bör få coronavirus test gratis

Det finns många som tycker att de som jobbar inom sjukvården ska få testa sig mot virussjukdomen gratis. Så är det också på många sjukhus idag. Personalen testas både mot aktiv smitta och för att se om de utvecklat antikroppar, och då har en immunitet.

Coronavirus test visar att du är immun

En grupp forskare från KTH (kungliga Tekniska Högskolan), SciLifeLab och Danderyds sjukhus har samlat in blod från fler än 500 anställda på sjukhuset. Det testas sedan för att se om de som jobbar där har haft covid-19.

Svaret visade att var femte person har haft smitta men nu har antikroppar. Detta nya test är mycket pålitligt och kommer att bli en viktig del för att se hur många som varit sjuka i Sverige. I en artikel på Aftonbladet berättar de mer.

Coronatest reagenserna

När man har tagit ett coronaprov så måste det analyseras. Det gör man med speciella vätskor som kallas för reagenser. När man blandar ett prov som man tagit från någon med misstänkt coronavirussmitta så blandar man det med reagenserna och om man får en reaktion så vet man om personen är sjuk.

Dessa vätskor tar lång tid att skapa, och tar fort slut och det är därför man inte kunde testa alla på en och samma gång. Det kommer nya sätt att testa hela tiden, och snart kommer alla som vill kunna testas.