Ansiktsmasker mot Corona

Skrivet av: Editor
Last updated: 2020-04-30

Ska man använda sig av ansiktsmasker mot corona? Enligt Folkhälsomyndigheten så ger masker inte ett fullgott skydd mot smitta. De säger istället att det bästa är att hålla avstånd.

Ansiktsmasker kan dock göra stor skillnad om du är smittad, och inte vill att andra ska få coronaviruset. Andra hävdar att munskydd visst gör skillnad och pekar på japan där de använder munskydd av andra skäl, och samtidigt har förre smittade. Du avgör själv om du vill använda ansiktsmask eller inte, här berättar vi vilka som är bäst.

Ansiktsmask med filter

För extra högt skydd kan man använda sig av en ansiktsmask med filter. De kallas då för skyddsmasker och är av liknande typ som militär använder som skydd mot gas. Även smittskyddsläkare använder en mask med filter, och ibland har de också en friskluftsventil som gör att de aldrig andas in samma luft som de som är runt omkring dem. Denna typ av ansiktsmask mot coronavirus är inte lätt att hitta för privatpersoner. Istället kan man då använda någon av följande.

FFP3

FFP3 är en hög skyddsklass på dammfiltermasker. De används om det finns hög risk för allvarliga skador på lungorna eller om det finns risk för luftburen smitta.

Denna klass är den som rekommenderas av både sjukvården och av FHM, och är också den typ som används på många sjukhus och vårdinrättningar där de hjälper coronasmittade patienter. Du kan köpa denna typ av ansiktsmask på nätet. Tänk på att de ska vara CE märkta för att garantera skydd.

FFP2

Nivån under hittar vi FFP2, som då INTE skyddar mot coronasmitta. Denna typ av ansiktsmask är till för att skydda mot damm och partiklar upp till 10 x Hgv (små partiklar tar sig alltså igenom denna mask). Väljer du att använda en FFP2 mask så måste du vara medveten om att du enbart skyddar de som är runt omkring dig mot smitta. Fördelen kan vara att den minskar corona-oro.

3M

Du kanske har hört att man kan använda sig av 3M-masker för att skydda sig mot coronasjukdomar. Det är en försäljare av bland annat ansiktsmasker och inte en typ av skyddsmask.

Dessa 3mmasker har både FFP2 och FFP3 masker och du hittar deras produkter hos flera olika försäljare i Sverige. De förser också sjukvården med ansiktsmasker och är ett märke som har hög trovärdighet och ett gott rykte. Duger dessa masker åt sjukvården så duger de åt oss, 3M masker är alltså ett bra val så länge du väljer en med tillräckligt hög klass.