Spridning av Coronasmitta

Skrivet av: Editor
Last updated: 2020-04-30

Det som gör coronasmitta till ett så pass allvarligt problem är att det sprids otroligt snabbt. På mycket kort tid har det påverkat alla länder i hela världen och blev fort klassat som en pandemi. Den typ av coronavirus som drabbar oss människor heter Sars-CoV-2 och har visat sig vara väldigt smittsam.

Hur smittas man? Luftburet eller inte?

Enligt FHM så smittar coronavirus först och främst genom så kallad droppsmitta. Det betyder att små droppar från en smittad person kan hamna i näsan, ögonen eller munnen på en frisk person. Det är främst när någon hostar eller nyser, och det är därför viktigt att ha med en näsduk eller att hosta eller nysa i armvecket.

Man har också sett att viruset sprids med hjälp av kontaktsmitta. Det betyder att viruset kan överleva en kort tid på handtag, böcker, trappräcken och andra ytor. Däremot finns det inget som tyder på att coronasmitta är luftburet.

Flockimmunitet och coronavirus – Hur fungerar det?

Vår statsepidemiolog Anders Tegnell har länge pratat om att flockimmunitet är något vi kommer att nå på sikt, och att det kommer att hjälpa till att stoppa spridningen. Flockimmunitet mot coronavirus innebär att tillräckligt många blir immuna och det gör att viruset inte hittar någon att infektera och självdör. Det betyder att de som inte fått sjukdomen kommer att skyddas på samma sätt som djur blir skyddade mot rovdjur när de är en stor flock.

Det råder dock delade meningar om det fungerar eller inte. I en artikel från Expressen kan man läsa om personer som fått sjukdomen flera gånger, och det betyder då att man faktiskt inte blir immun. Framtiden får utvisa hur det blir och vi hoppas att det snart kommer ett coronavaccin.

Inkubationstid för coronasmitta

Den tid det tar för en person att bli sjuk, och har symtom, efter att ha smittats kallas för inkubationstid. Den här tiden är väldigt olika för olika sjukdomar. Inkubationstiden för coronasmitta är mellan 2 till 14 dagar, men de allra flesta blir sjuka efter ungefär 5 dagar. Några enstaka fall har haft en inkubationstid på mer än 14 dagar men det är väldigt ovanligt.