Handsprit mot Corona

Skrivet av: Editor
Last updated: 2020-04-30

Råden från FHM och sjukvården är tydliga; tvätta händerna med två och vatten ofta. Men ibland har man inte möjlighet att tvätta sig och då är det bra att kunna använda sig av handsprit mot corona. Men vad är sant eller falskt kring handsprit? Kan man köpa handdesinfektion var som helst? Vi har tittat lite närmare på handsprit och desinfektion och delar med oss.

Desinfektionssprit spray

Det finns flera olika typer av handsprit man kan köpa och en av dem är en spray. Till skillnad från den gel som man vanligen ser så är desinfektionssprit spray bättre på att komma åt även på ställen som är svåra att nå. En annan fördel med spray är att man aldrig behöver fundera på om själva förpackningen är smutsig. Man håller alltid flaskan en bit ifrån kroppen, och nuddar aldrig öppningen.

Storpack eller små flaskor mini?

En fördel med att köpa storpack är att man inte behöver köpa så ofta. Alkogel och handsprit är ganska drygt och räcker länge. Ska man ha med sig sin handsprit ut när man går till affären, eller till parken, så är det kanske bättre med en liten flaska. MSB rekommenderar att man alltid har minst en flaska med handsprit hemma.

Bäst handsprit i test

Vilken handsprit är bäst? Vi har inte själva provat alla typer som finns, men vi har läst på om olika produkter och företag som säljer dem för att kunna se om vi kan hitta bäst handsprit i test. Efter att ha jämfört många, och läst vad andra också tycker så vill vi rekommendera:

  • Apotekets Handdesinfektion 500 ml – 5/5
  • Gunry handsprit 80 ml (JULA) – 5/5
  • Dax Alcogel 85 ml – 5/5
  • Skin Perfect – 90 ml – 4/5
  • Dax Clinical Handdesinfektion 600 ml – 4/5
  • Savett handgel 250 ml – 4/5
  • Kronans alcogel 75 ml – 4/5
  • Apoteket desinficerande våtservett – 3/5

Handspriten med väteperoxid

Man kan göra sin egen handsprit om man vill. WHO har ett recept som de delar med sig av, och som man kan lita på fungerar. Den innehåller alkohol (etanol eller isopropanol) samt väteperoxid, glycerol och sterilt vatten (kokt vatten som fått svalna).

Fördelen med handspriten med väteperoxid är att den tar död på både bakterier, svamp, virus och annat vilket ger ett högt skydd när man inte har tillgång till två och vatten. Du kan faktiskt även använda dig av vanlig T-röd för att göra handsprit, vilket du kan se här i ett klipp från SVT.