Coronastöd

Skrivet av: Editor
Last updated: 2020-04-30

När pandemin var ett faktum och coronachocken lagt sig lite så kom regeringen med ett flertal olika stödpaket för företag. Dessa krispaket är till för att så många som möjligt ska kunna ha kvar sina jobb och att vårt samhälle ska kunna fungera även efter coronaepidemin är över. Även privatpersoner kan få stöd i olika former som att slippa karensdagen och få a-kassa utan avdrag.

Ekonomiskt stöd

Du kan få pengar genom socialtjänsten om du är helt utan pengar och inte har någon inkomst. Läs mer här om ekonomiskt bistånd. Till exempel kan du få hjälp att skapa en budget som stämmer med din situation just nu. Du kan också få lån på banker med bra villkor. Har du lån idag kan du be om att få slippa betala amortering en eller flera månader för att inte drabbas för hårt. Samma sak med studielån, om du har svårt att betala kan du be om att få hoppa över en månad eller få nedsättning. Vi listar sidor som du kan besöka om du vill veta mer:

Sjukersättning – Lön och sjukpenning

Eftersom Folkhälsomyndighetens råd är att man ska stanna hemma vid minsta lilla sjukdomssymtom så betyder det att många kommer att vara sjukskrivna ett tag i Sverige. Det blir väldigt dyrt för företag, och för vissa människor är det svårt att få ekonomin att gå ihop med sjuklön och karensavdrag. Företagen slipper därför stå för din sjuklön och staten tar över den kostnaden.

Karensavdrag och -dag

Normalt sett får man inga pengar den första dagen man är sjuk. Det kallas karensdag, eller karensavdrag. Staten har bestämt att vi slipper karensavdrag och om du blir sjuk så får du tillbaka pengar från Försäkringskassan. Detta gäller även dig som är arbetssökande och blir sjuk.

Permittering

En stödåtgärd som har visat sig fungera väldigt bra är permittering, och då det som kallas korttidspermittering. Din arbetsgivare kan minska din arbetstid och då få stöd från staten för att bära den kostnaden. Du kan läsa mer om detta på Tillväxtverkets sida.

Smittbärarpenning

Om en läkare har bestämt att du inte får lov att jobba på grund av coronasmitta så har du rätt till något som heter smittbärarpenning. Smittbärarpenning är en ersättning som du kan få om du har ett läkarintyg från första dagen. Smittbärarpenning är 80% av din lön, men högst 804 kronor om dagen. Är du sjuk och inte kan jobba ska du istället ansöka om sjukpenning.

Psykiskt stöd

Det är inget konstigt att känna coronaskräck eller oro. Många blir oroliga för sin egen hälsa, eller för sina släktingar och vänner. Känner du dig ledsen, stressad, orolig, rädd eller mår psykiskt dåligt på grund av coronaviruset så kan du prata med:

Naturligtvis kan du vända dig till dem även om du känner dig nedstämd eller bara vill prata av dig på grund av andra skäl än coronasjukdomen.

För mer hjälp, och tips för hur du kan må bättre, så hänvisar vi till Folkhälsomyndighetens artikel om oro för det nya coronaviruset. Var uppmärksam på de runt omkring dig. Om någon mår dåligt kan det räcka långt med ett telefonsamtal eller videosamtal.

Fysiskt stöd

Letar du efter tips på hur man pratar med barn om coronasmittan kan du besöka BRIS. De har bra råd för detta och även för andra svåra och skrämmande händelser. Är du i behov av fysisk hjälp så kan du vända dig till coronahjälpen på Facebook där du kan få hjälp att handla och sköta ärenden. Du kan också kontakta din kommun för hjälp med praktiska saker.