Coronaskydd

Skrivet av: Editor
Last updated: 2020-04-30

Om du inte vill bli sjuk så är det viktigt att du använder dig av coronaskydd. Det finns många olika att ta hänsyn till och här berättar vi mer om några av dem. Se till att du inte smittar andra om du bär på viruset, eller skydda dig själv från coronavirus med bra skydd.

Tips från Arbetsmiljöverket

På Arbetsmiljöverkets hemsida har man samlat mycket information kring virusutbrottet och hur man kan skydda sig och andra. Ett väldigt effektivt skydd är att jobba hemifrån. Då slipper man att träffa på andra på väg till eller från jobbet, och man möter inte heller andra medan man jobbar. Många möten kan ersättas med Skypesamtal, Zoom-möten eller andra digitala hjälpmedel.

AV arbetar för at ingen ska behöva bli sjuk, skadas eller dö av sitt jobb och då är coronaskydd en mycket viktig del. Besök gärna deras hemsida om du vill veta mer om skydd på jobbet.

Skydd med Plexiglas

Du har säkert sett det i affären, eller andra ställen där man jobbar i en miljö där man möte många andra. Coronaskydd i glas, eller skydd med plexiglas, är ett bra sätt att hindra smitta. De droppar som bildas när man nyser, andas eller pratar stoppas mot glaset och den som jobbar bakom får mindre risk att bli coronasjuk.

Jobbar du i butik så kan du be din chef om ett coronaskydd i glas, så att du och dina kollegor inte blir sjuka lika lätt. Handlar du i en affär utan dessa skydd kan du be dem installera dem. Både vid kassan och där man packar sina varor.

Köpa Coronaskydd

Du kan köpa coronaskydd som är till för ditt personliga bruk på apoteket, eller i andra affärer som handlar med skyddsutrustning av olika slag. Du kan till exempel köpa engångshandskar i charken, eller skyddsglasögon i din lokala trävaruhandel. Eller så går du online och söker fram de skydd mot coronasmitta som du eller ditt företag behöver. Du kan också få tips hos AV eller apoteket om du letar efter skydd.

Andningsskydd mot Corona

Man vet inte säkert om andningsskydd mot corona fungerar helt och hållet, men det verkar som om ansiktsmasker i kombination med visir är ett effektivt sätt att hindra smittan. Det används på sjukhus, och är kanske inte så praktiskt att ha som privat person.

Vill du skydda sig själv måste du tänka på att skyddet har rätt klassning, men har du ett andningsskydd för att skydda andra så räcker det troligen med ett tygstycke för att stoppa droppar från munnen att flyga. Vi är inga experter på detta, och hänvisar till 1177 och Arbetsmiljöverket för information om vilka skydd som fungerar allra bäst.

Bästa Corona Desinfektionsmedel

Alkohol dödar virus, och det är också därför många väljer att använda sig av handsprit för att skydda sig själva och andra. Du kan också använda dig av klorin, blekmedel eller andra medel. Vilket det bästa corona desinfektionsmedel är finns det inget svar på men glöm inte att man kommer väldigt långt med tvål och ljummet vatten. Läs mer på Kemikalieinspektionen om du vill veta mer om desinfektionsmedel mot coronaviruset.