Coronavaccin

Skrivet av: Editor
Last updated: 2020-04-29

Det jobbas hårt på att få fram ett vaccin mot covid-19 och många länder bidrar till att ge oss ett coronavaccin. I Sverige, Kanada, Tyskland och Storbritannien ligger stort fokus på detta, men även i andra länder. Ett coronavaccin skulle hjälpa till at begränsa virusets framfart och stoppa pandemin. Men hur går det egentligen? Hur långt borta är ett vaccin?

När blir corona vaccin klar?

Brittiska forskare har redan börjat tillverka ett corona vaccin som de räknar med är klart i september 2020. Det heter ChAdOx1 nCoV-19 och de hoppas att den ska stoppa coronasjukdomen. Detta är ett av ungefär 70 olika vaccin som håller på att utvecklas och de ska börja testas inom kort.

Man vet inte exakt när ett vaccin kommer att vara klart för att användas av alla, eftersom man först måste veta hur biverkningar ser ut. Målet för de forskare som jobbar med coronavaccin är att ha det klart innan året är slut.

Vaccinering i Sverige – Kostnad och förväntningar

Läkemedelsverket, som är de som har kontroll på alla mediciner i Sverige, har ingen färdig plan för hur det kommer att se ut med vaccinering. Den dag vaccinet är klart kommer vi troligen att få se hur de inom riskgrupperna får vaccin först, och sedan kommer det att erbjudas till alla som vill ha det. Förväntningarna är att ett coronavaccin kommer att stoppa spridningen och att vi sedan kan återgå till ett mer normalt liv utan restriktioner. Kostnad kommer troligen att hamna på samma som vanlig influensavaccin, som kostar cirka 200 – 300 kronor.

Läkemedel som påstås hjälpa mot viruset på samma sätt som vaccin

Ett läkemedel som togs fram under 2003, när SARS-epidemin pågick, verkar ha bra funktion även mot coronaviruset. Denna medicin stoppar virus från att ta sig in i lungorna, och stoppar det därför också från att kunna föröka sig. De har inte testat denna medicin på särskilt många patienter så man vet inte ännu om det fungerar fullt ut, men det ser lovande ut på de som fått prova.

En annan behandling som testas är med klorokinfosfat. Det är ett ämne som används mot bland annat malaria och reumatism. Ämnet finns även i medel för rengöring av akvarier och tar död på mikroorganismer. Klorokinfosfat för akvarierengöring ska inte användas för människor!

Naturmedicin som hjälper dig att förbli frisk – Myter och fakta

Det finns massor av råd och tips på nätet om hur du ska göra för att hålla dig frisk. Inte alla påståenden är sanna. Naturmediciner kan naturligtvis ge dig ett bättre immunförsvar, men de är inte en medicin mot coronasjukdom. Här är några andra myter om coronamediciner:

  • Vitlök hindrar virusinfektion
  • Vitlök är hälsosamt, men det finns inget som säger att det hindrar en infektion.
  • Alkohol tar död på virus
  • Bara på utsidan av kroppen! Att dricka alkohol för att stoppa virus fungerar inte. Du ska inte heller spraya alkohol på kroppen för det kan skada ögon och slemhinnor.
  • Blutsaft håller virus borta
  • Igen, det är bra att äta och dricka hälsosamt. Men det stoppar inte coronavirusinfektioner.

Följ de råd och rekommendationer som finns hos WHO, FHM och vårdguiden. Ät gärna naturmediciner och hälsosam mat för att må bra, men inte för att skydda mot virus.