Coronasymptom

Skrivet av: Editor
Last updated: 2020-04-28

Här berättar vi mer om de symptom som du kan ha om du har fått coronasjukdom. Alla symptom är hämtade från WHO, 1177 och Folkhälsomyndigheten. Tänk på att barn och vuxna kan ha olika coronasymptom och att de kan ändras dag för dag.

Vilka symptom som märks först är även de lite olika och i vår lista nedan kan du läsa lite mer om dem. Känner du av något av de symptomen, eller känner dig krasslig, stanna hemma! Du kan också ringa vårdguiden 1177, informationsnumret 113 13 eller läsa på FHM´s hemsida för mer detaljerad information. 

Symptom dag för dag

Det finns flera studier som gjorts. Bland annat i Wuhan, där coronapandemin började. Det man kan se är att många har liknande upplevelser när de blivit sjuka i covid-19 och vi berättar vad dessa studier visar för symptom dag för dag:

  • Dag 1: De allra flesta får feber. Så många som 99% av de tillfrågade hade feber dag 1. En del har också nämnt trötthet, värk i muskler och leder och torrhosta. Några få har dessutom fått diarré och mått illa. De första symptomen är nästan alltid milda. 
  • Dag 5: Efter 4-5 dagar kan vissa av de som smittats med coronavirus få problem med andningen. De allra flesta av dessa är äldre människor, eller de som har andra sjukdomar med lungor, hjärta eller kraftig övervikt. 
  • Dag 7: De som har problem med att andas ordentligt brukar skrivas in på sjukhus efter cirka en vecka. De allra flesta, cirka 85-90 procent, börjar nu att må lite bättre och coronasymptomen börjar bli mildare.
  • Dag 10: För de med milda symptom är det värsta över efter 10 dagars coronasjukdom. För de som har fått problem med andningen är det intensivvård som gäller. Ibland med respirator som hjälper till att ge kroppen den syre som behövs. 
  • Dag 12: Febern brukar nu ha försvunnit på de som är på väg att tillfriskna. Vissa har fortfarande kvar hostan, och för ett fåtal är det nu kritiskt. De som överlevde coronasmittan började bli problemfria efter cirka 13 dagar. De som avled gjorde det efter en genomsnittstid på drygt 18 dygn. 

De allra flesta som är coronapositiva får bara lindriga symptom. En del märker inte av att de blivit sjuka. Det är alltid en bra idé att göra coronatest, om du vill vara säker på om du har covid. De allra flesta utvecklar symptom mellan 5 till 7 dagar efter att de blivit smittade, men det kan ta upp till två veckor också. 

Risken att vända sig till läkaren med icke-coronarelaterade symptom under pandemin

Ska jag besöka min läkare om jag har andra sjukdomar? Risken att vända sig till läkaren med icke-coronarelaterade symptom under pandemin är relativt låg. Det är mindre risk att bli smittad hos läkaren än om du sitter på ett café, men större än om du väljer att stanna hemma. Rekommendationen från Folkhälsomyndigheten och 1177 är att undvika att gå till doktorn om man inte måste. Men känner du dig sjuk ska du alltid ringa dem. 

Olika Coronavirussymptom

Nedan listar vi alla de symptom som kan relateras till coronasjuka men glöm inte att du fortfarande kan få alla de gamla vanliga förkylningarna och sjukdomarna samtidigt. Orolig? Ring 1177, eller till din vårdcentral.

Hosta

När det gäller hosta är det framförallt rethosta, eller torr hosta, som visat sig vara ett typiskt symptom för coronasjukdom. Hela 68% av de smittade får rethosta. 

Halsont

Det är en vanlig känsla vid förkylning men även vid coronainfluensa. Cirka 14% av de smittade får ont i halsen och är ett symptom som kan uppstå på grund av covid-19. 

Snuva

Nästäppa, eller vanlig snuva, kan vara ett tecken på en förkylning eller allergi mot pollen. Det är också ett symptom som kan uppstå vid coronasmitta och drabbar cirka 5% av de smittade. 

Diarré

Är du en person som aldrig blir lös i magen i vanliga fall så kan det vara en bra idé att uppmärksamma diarréer. Cirka 4% av de drabbade får just diarré och det kan vara ett symptom. 

Huvudvärk

14% av de som smittats anger huvudvärk som en av de vanligare sakerna de märkt. Ont i huvudet ska man alltid ta på allvar, och om du känner av detta ska du stanna hemma och kurera dig. 

Feber

Tillsammans med rethosta är feber en av de allra vanligaste symptomen enligt WHO. Närmare 90% av de som insjuknar i coronainfluensa får feber och är något man ska ta på allvar. 

Svårt att andas

Ungefär 19% av de som får coronavirus får svårt att andas. Det är enligt FHM ett allvarligt symptom och om du får andningsproblem eller blir blå om läpparna ska du genast uppsöka sjukvård. 

Högt blodtryck

Det är inte ett symptom på covid-19, men har du högt blodtryck ska du ta kontakt med din läkare om du upplever något av de övriga symptomen. Högt blodtryck kan vara en riskfaktor. 

Akne och eksem

Det finns inget som säger att plötslig akne, eller eksem, skulle ha något med coronautbrottet att göra. Enligt vissa teorier är detta ett symptom men det är inte bekräftat av experter. 

Hjärtklappning

Inte heller hjärtklappning är bekräftat. Det kan dock kopplas ihop med att vi känner coronarädsla vilket i sig inte är konstigt. Enligt experter ska du inte bli orolig för hjärtklappning så länge du inte känner smärta eller kraftigt obehag. Osäker? Ring 1177, eller 112 om det är akut. 

Känner dig trött

Trötthetskänsla är däremot sammankopplat med covid-19 och coronapandemin. Cirka 38% av de drabbade hade just denna känsla i kroppen. Om du känner dig trött utan anledning kan det vara symptom på smitta. 

Sammanfattning om vad vi vet om Coronasymtom i dagsläget

Det man kan säga är att feber, torrhosta och trötthet man inte kan förklara är de symptom som är vanligast. Var vaksam på ”vanliga” influensasymptom, och känner du dig osäker ska du alltid kontakta sjukvården. För emr information runt olika symptom och hur de kan se ut, kolla in who.int (sidan är på engelska.)