Corona Botemedel

Skrivet av: Editor
Last updated: 2020-04-30

Covid-19 tog världen på sängen och pandemin var snabbt ett faktum. Den höga smittsamheten har gjort att många länder, och många företag, har börjat jobba på att hitta ett botemedel. Alltså en medicin för de som redan är sjuka och som kan få dem friska igen. Idag finns det inga mediciner som botar corona men vi följer nyheterna för att ha koll.

Alla företag som påstår sig vara nära coronabotemedel

De allra flesta företag som forskar kring botemedel mot corona finns i västvärden. Gilead är ett av dem och andra är Cobra Biologics, Sobi, Abbvie, Novavax och Astra Zeneca för att nämna några. Mycket forskning kring botemedel genomförs också på sjukhus som Danderyds, Karolinska, Sahlgrenska, Johns Hopkins och andra.

Länder som jobbar på botemedel

Det är över 70 länder som deltar i arbetet med att hitta ett botemedel mot covid-19 enligt en artikel i Västerviks Tidning. Exakt vilka länder som ingår finns det ingen lista över just nu men vi vet att ledare från Asien, Europa och Mellanöstern har deltagit i en digital konferens som även inkluderade Kanada och länder i Sydamerika. USA har valt att gå sin egen väg i jakten på ett botemedel.

Ledande länder i forskningen är Sverige, Kina, Tyskland, Frankrike, Indien och Storbritannien. FN försöker just nu att få fler länder att samarbeta kring forskningen för att få ett snabbare resultat.

Läkemedel som vissa påstår funkar redan nu

En medicin som många tror på heter remdesivir. Det är en medicin som skapades för att bota ebola (men misslyckades). Det finns ett test som visar att medicinen fungerar, och ett som har visat precis tvärtom. WHO har publicerat båda resultaten och man fortsätter att prova medicinen på människor som är drabbade av covid-19 för att se om det får en bra effekt på tillfrisknande.

Alternativa lösningar – vad gör man om inget coronabotemedel uppfinns?

Fullt fokus ligger på att hitta ett botemedel, och det finns ingen som idag pratar om alternativa lösningar. Ingen ställer sig frågan; vad gör man om inget botemedel uppfinns? Och det är en bra sak tycker vi. Det betyder att alla som jobbar med det är helt säkra på att de kommer att lyckas, även om det kan ta tid. Vilka alternativa lösningar för coronadrabbade som finns får vi lov att återkomma till om det skulle visa sig behövas.

Coronabotemedel nyheter

Det händer saker varje dag inom forskningen. Ibland sker det genombrott på väldigt kort tid och det kan handla om timmar mellan rapporterna. Vi följer alla nyheter och utvecklingen i stort och kommer att uppdatera sidan med de senaste nyheterna om botemedel.