Engångshandskar mot Coronavirus

Skrivet av: Editor
Last updated: 2020-04-30

Om du vill få extra skydd så kan du också använda dig av engångshandskar mot coronavirus. Det är handskar som man tar på sig, och när man har använt dem så slänger man dem. Du kan köpa dem i flera olika material, och i flera olika färger. Vi tittar lite närmare på vilka olika handskar det finns och ger dig tips på bästa handskar mot coronasmitta.

Välja bästa handskar mot corona

Om man söker på nätet efter bästa handskar mot corona så kommer man att få fram massor med sidor. Det är inte lätt att hitta rätt bland dem alla. Vi har tittat närmare på några av dem och kan tipsa om:

  • Apotea – Säljer engångshandskar i flera olika material från storlek XS till XL. Bra priser och bra utbud.
  • Biltema – Har vinylhandskar i storlek S till L och plasthandskar i onesize. Säljer även kraftiga nitrilhandskar för kemskydd.
  • Apoteket – Säljer engångshandskar i vinyl och det i storlek S till L. Har genomgått Apotekets kvalitetskontroll.

De handskar du hittar på Biltema fungerar alldeles utmärkt, och detsamma gäller de du hittar både på Apotea och Apoteket. Vissa mataffärer säljer också engångshandskar. De ligger ofta vid städsakerna, men kan också säljas över disk i charken.

Bästa material – Gör det någon skillnad?

Du har säkert sett att det finns flera olika sorters engångshandskar. Men vilket är bästa material mot coronavirus? Gör det någon skillnad? Ja, lite skillnad är det mellan en plasthandske och en i nitril eller vinyl.

De bästa är latex och nitril, följt av vinyl som också är bra mot coronasmitta. Plasthandskar går lätt sönder, och neopren är inte praktiska (används egentligen till skydd mot kemikalier och är väldigt tjocka).

Syftet med att bära handskar är att du vill skydda dina händer mot smitta som sedan hamnar  ansiktet när du kliar din näsa, snyter dig eller äter. Man tar på handskarna när man handlar, besöker toalett, städar eller annat – och tar sedan av dem igen. De vanligaste materialen är:

Nitril

Används ofta inom sjukvården och är ett av de allra bästa materialen när det gäller engångshandskar. Den ger en bra fingertoppskänsla och kan användas i många olika situationer. Latexfri för dig som är överkänslig mot latex.

Vinyl

Den vanligaste handsken för privatpersoner och är den typ man oftast hittar i vanliga affärer. De används gärna av de som jobbar med mat eller städning då de är bekväma. De används inte inom sjukvården då de inte är lika töjbara som nitril och latex.

Plast (Polyeten)

Perfekt handske om du tänker använda dem för att plocka frukt i fruktdisken, eller för att hantera matvaror. Den går dock lätt sönder. Tips: Ta på flera lager om du använder plasthandskar för att minska risken.

Latex

Precis som med nitrilhandskar är latex mycket vanlig inom sjukvården. Det är en gummihandske av naturmaterial som är väldigt följsam. De är aningen billigare än nitril men ger samma skydd både för sjukvårdspersonal och privatpersoner.

Färg på engångshandskar – Spelar det någon roll?

Rosa, blå, gröna, lila eller vita? Det finns många färger att välja mellan. Men har färg på engångshandskar någon betydelse?

Spelar det någon roll vilken färg de har? Nej, absolut inte. WHO och 1177 rekommenderar latex, nitril och vinyl och i övrigt finns det inga kommentarer. Färgen är endast där för att göra dem snyggare. Vissa föredrar gröna, andra vill ha naturfärgade handskar. Välj den färg du gillar.

Använda handsprit på handskar

Det är ett vanligt tips att använda sig av handsprit innan man tar på sig engångshandskar av vinyl. De glider lättare på handen och blir enklare att få att sitta rätt. Du ska däremot inte använda handsprit utanpå handskarna. Byt då hellre handskarna istället om du känner att de inte är rena längre.