Resa under Coronautbrottet

Skrivet av: Editor
Last updated: 2020-04-29

Anders Tegnells ord ”Stanna hemma” är något vi har hört upprepas gång på gång. Samtidigt är både han, och Folkhälsomyndigheten, tydliga med att det kan fungera att resa under coronautbrottet. Så länge man gör det på rätt sätt och till rätt plats. Vi berättar mer om hur du ska tänka när du vill resa i Sverige, om en semester utomlands är att tänka på och ger även lite råd för dig som vill komma hemifrån en stund.

Resor inom Sverige

Det allra första du ska göra är att ställa dig frågan: Är resan verkligen nödvändig? Tänk noga igenom dina planerade resor och fundera på om du måste göra dem. Folkhälsomyndigheten rekommenderar alla att göra på detta viset på grund av två skäl:

  • Du måste kunna ta hand om dig själv om du blir sjuk.
  • Lokal sjukvård kan ha svårt att ge dig de resurser som är till för de som bor där.

Det betyder inte att du måste låsa in dig i din lägenhet eller ditt hus. Du kan till exempel besöka din sommarstuga så länge du inte utsätter dig själv eller andra för smitta. Undvik tåg, buss, tunnelbana eller andra allmänna transporter om du kan och är du sjuk ska du stanna hemma.

Semester ute i Europa

UD avråder från resor till alla länder som inte är helt nödvändiga. Det innebär att du inte ska åka ut i Europa om du inte måste. Tänk på att vissa länder har hårade reseförbud än Sverige och det kan göra att du kan fastna mellan två länder om du ändå ger dig ut. Befinner du dig redan utomlands kan du vända dig till www.swedenabroad.se som ger reseinformation till svenska resenärer.

Det allmänna rådet från regeringen, våra ambassader, FHM och andra myndigheter är; stanna hemma i Sverige, och res inom landet så lite som möjligt.

Reseförbud för Thailand

Från och med den 26 mars 2020 får inga utländska medborgare resa in i Thailand. Det finns ett fåtal undantagna resenärer som får lov att komma in, men de måste då ha speciella intyg som visar att de är friska. I skrivande stund (april 2020) så är informationen att Thailand är stängt fram till åtminstone 31 maj 2020, troligen längre. Har du planer att åka till Thailand får du nog dessvärre tänka om, de kommer inte att låta dig komma förbi passkontrollen.

Köpa flygbiljetter under coronautbrottet

Om du måste ut och resa under coronautbrottet så kan du komma att behöva köpa flygbiljetter. Vi hänvisar till de olika resebyråerna eller flygbolagen för dagsaktuell information. Tänk på att utvecklingen kan ändras väldigt snabbt och att en resa som var OK idag kanske inte är tillåten i morgon. Se till att din biljett har avbeställningsskydd.