Då är den allra värsta krisen över – Experter om coronaviruset

Editor
2020-04-30

Covid-19 är här för att stanna enligt alla experter. Medvetenhet om smitta och försiktighet är något vi kommer få leva med i flera månader till, säger Anders Tegnell och andra experter. 

Utvecklingen gick blixtsnabbt och världen var inte beredd på en pandemi av den magnitud som coronaviruset innebär. Coronabåtar, flygplatser som stängdes och gränser som bommade igen med några timmars varsel är något vi kommer att minnas i många år framöver. Men när är det över? När kan vi återgå till vårt normala liv? 

Förre statsepidemiologen Johan Gisecke uttalade sig i en artikel i Expressen den 22 mars 2020 och sade då att han trodde att det värsta skulle vara över i maj. Detta tack vare en tämligen snabb spridning och flockimmunitet. Tittar vi på Wuhan, där allt började med coronaviruset, så ser man att det tagit dem ungefär 4 månader att få någorlunda kontroll över smittan. 

I Sverige har vi valt en lite annorlunda metod för att möta epidemin. Det gör att det också kan komma att ta lite längre tid. Folkhälsomyndigheten och myndigheten för samhällsskydd och beredskap vill idag inte ge oss ett datum för när den värsta krisen är över. De säger däremot att vi måste räkna med att viruset kommer att lugna ner sig över sommaren, för att sedan eventuellt komma tillbaka igen till hösten. 

Alla kan hjälpa till

Stefan Löfven, Sveriges statsminister, har bett oss alla att ta vårt ansvar. Om alla ser till att hålla avstånd, låter bli att röra oss bland folk och alltid ser till att ha rena händer så kommer vi att kunna klara oss ur det här med så få döda som möjligt. Det är allas ansvar att lyda de rekommendationer som experterna ger oss. 

I Svenska Dagbladet kan man läsa utdrag från en av de pressträffar som hållits. Stefan säger där att faran är långt ifrån över och fortsätter:

  • Tro inte för ett ögonblick att vi tagit oss igenom situationen ännu. 

Han meddelar att det kan bli aktuellt med fler restriktioner för att få ner smittokurvan, och på frågan om när vi får en vanlig vardag igen svarar han:

  • … det går inte att säga något sådant datum. Tänk att det handlar om månader och inte veckor. Och det gäller även om det är vackert väder.