Coronastöd
När pandemin var ett faktum och coronachocken lagt sig lite så kom regeringen med ett flertal olika stödpaket för företag. Dessa krispaket är till för att så många som möjligt ska kunna ha kvar sina jobb och att vårt samhälle ska kunna fungera även efter coronaepidemin är över. Även privatpersoner kan få stöd i olika former som att slippa karensdagen och få a-kassa utan avdrag.
Ekonomiskt stöd
Du kan få pengar genom socialtjänsten om du är helt utan pengar och inte har någon inkomst. Läs mer här om ekonomiskt bistånd. Till exempel kan du få hjälp att skapa en budget som stämmer med din situation just nu. Du kan också få lån på banker med bra villkor. Har du lån idag kan du be om att få slippa betala amortering en eller flera månader för att inte drabbas för hårt. Samma sak med studielån, om du har svårt att betala kan du be om att få hoppa över en månad eller få nedsättning. Vi listar sidor som du kan besöka om du vill veta mer:
- Göra en budget med hjälp av konsumentverket. – Lär dig hur du gör för att skapa en budget som stämmer överens med dina inkomster och utgifter.
- – Här kan du läsa mer om hur bankerna kan hjälpa dig om du fått ekonomiska problem i samband med coronavirus.
- Här kan du läsa mer om nedsättning av CSN-lån. – CSN kan låta dig betala mindre varje månad för att ge dig bättre förutsättningar.
- Läs frågor och svar om coronaproblem hos Kronofogden. – Du kan få hjälp med skuldsanering, stoppa utmätningar på lön och andra stödåtgärder de erbjuder.
Sjukersättning – Lön och sjukpenning
Eftersom Folkhälsomyndighetens råd är att man ska stanna hemma vid minsta lilla sjukdomssymtom så betyder det att många kommer att vara sjukskrivna ett tag i Sverige. Det blir väldigt dyrt för företag, och för vissa människor är det svårt att få ekonomin att gå ihop med sjuklön och karensavdrag. Företagen slipper därför stå för din sjuklön och staten tar över den kostnaden.
Karensavdrag och -dag
Normalt sett får man inga pengar den första dagen man är sjuk. Det kallas karensdag, eller karensavdrag. Staten har bestämt att vi slipper karensavdrag och om du blir sjuk så får du tillbaka pengar från Försäkringskassan. Detta gäller även dig som är arbetssökande och blir sjuk.
Permittering
En stödåtgärd som har visat sig fungera väldigt bra är permittering, och då det som kallas korttidspermittering. Din arbetsgivare kan minska din arbetstid och då få stöd från staten för att bära den kostnaden. Du kan läsa mer om detta på Tillväxtverkets sida.
Smittbärarpenning
Om en läkare har bestämt att du inte får lov att jobba på grund av coronasmitta så har du rätt till något som heter smittbärarpenning. Smittbärarpenning är en ersättning som du kan få om du har ett läkarintyg från första dagen. Smittbärarpenning är 80% av din lön, men högst 804 kronor om dagen. Är du sjuk och inte kan jobba ska du istället ansöka om sjukpenning.
Psykiskt stöd
Det är inget konstigt att känna coronaskräck eller oro. Många blir oroliga för sin egen hälsa, eller för sina släktingar och vänner. Känner du dig ledsen, stressad, orolig, rädd eller mår psykiskt dåligt på grund av coronaviruset så kan du prata med:
- 1177 – stödlinje via telefon, chatt och mejl
- UMO – Stöd för dig som är ungdom eller barn
- MIND – Äldrelinjen som är till för dig som är senior
Naturligtvis kan du vända dig till dem även om du känner dig nedstämd eller bara vill prata av dig på grund av andra skäl än coronasjukdomen.
För mer hjälp, och tips för hur du kan må bättre, så hänvisar vi till Folkhälsomyndighetens artikel om oro för det nya coronaviruset. Var uppmärksam på de runt omkring dig. Om någon mår dåligt kan det räcka långt med ett telefonsamtal eller videosamtal.
Fysiskt stöd
Letar du efter tips på hur man pratar med barn om coronasmittan kan du besöka BRIS. De har bra råd för detta och även för andra svåra och skrämmande händelser. Är du i behov av fysisk hjälp så kan du vända dig till coronahjälpen på Facebook där du kan få hjälp att handla och sköta ärenden. Du kan också kontakta din kommun för hjälp med praktiska saker.